Stuiten & Snikken, verslag dag 2

IMG_3177

Lieve Kruiken, Kruikinnen en leden van de groen-oranje sjaol, carnaval staat dit jaar vroeger dan ooit voor de deur en we mogen weer vijf dagen los! Groen-oranje banieren sieren Kruikenstad, confetti-kanonnen staan op scherp, de pakskes zijn naar de stomerij geweest en de Schrobbelèr staat koud. Massaal stroomt het centrum van de mooiste stad van ut laand weer vol voor vijf dagen leut. Handjes mogen weer uit de mouwen of de lucht in, want affeseere doe gin zeer!

Om de traditie in ere te houden, zal ook dit jaar uw correspondent weer zijn pen en papier oppakken om verslag te doen van dit grootse volksfestijn. Inmiddels alweer voor het vierde jaar gaat hij undercover bij CV Of Kachel en zijn dekmantel is nog altijd intact. Als trouwe lezer krijgt u weer vijf dagen lang roddels, vertelsels, pikanterieën, romances en kwinkslagen voorgeschoteld over de belevenissen van deze CV. En natuurlijk sfeerimpressies van de geweldige festiviteiten in Kruikenstad!

Stuiten & Snikken

Enigszins bijgekomen van de avonturen van vrijdagavond, arriveerden de leden van CV Of Kachel beetje bij beetje bij de residentie. Werkelijk waar een topresidentie, aangezien er iedere morgen voor de jochies een heerlijk ontbijtbuffet klaar staat. Dat heb ik althans van horen zeggen, aangezien ik gisteren wat aan de late kant was in verband met een koude start. Als straf moest ik maar warm worden, door een ongekend aantal strafborrels Schrobbelèr te drinken, waarvan akte. Na de borrels stonden mijn ogen weer wat verder open en viel mij iets op aan de andere leden. Voorgaande jaren was ik gewend dat de start van die zaterdag altijd een grote puinhoop is, met smoezelige onthullingen over de vrijdagnacht en de presentatie van een praalwagen die al uit elkaar valt als je er naar kijkt.

Dat was dit keer dus helemaal anders. Alle leden stonden keurig in het gelid, waren uiterst netjes gekleed en stonden op een normaal volume met elkaar te keuvelen over politiek en andere serieuze zaken. Ik dacht even dat ik nog dronken was of nooit meer wakker was geworden, toen er ineens een stuiterende jongen in een groen pak voor mijn neus sprong. Voordat ik het wist werd ik verblind door een fel licht van een cameraman en had ik een dikke microfoon onder mijn neus zitten. “Wij zijn van Spuiten & Slikken, zouden we je wat vragen mogen stellen?” kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Nog helemaal ontregeld van deze actie, heb ik volgens mij over alles openheid van zaken gegeven in dit kruisverhoor, terwijl ik er als enige lid van de CV bij liep als een zak hooi met een groen-oranje sjaal om.

Maar dat was dus de reden dat iedereen ineens in het keurslijf liep. Reputatieschade is funest voor de vele belangen die er spelen in een CV, en helemaal als dit op nationale televisie wordt uitvergroot. Na wat informatie te hebben ingewonnen, bleek dat Sluiten & Stikken vier dagen lang mee zou lopen met de leukste carnavalsvereniging van Kruikenstad voor een sfeerverslag op televisie.

Een jaarlijks fenomeen is natuurlijk de presentatie van de praalwagen. Vanuit de nooduitgang van de residentie werd dit geweldige gevaarte de Korte Heuvel op gebonjourd. Een huzarenstukje was het. Alle eisen en wensen die vooraf waren opgesteld, waren door de bouwcommissie ingewilligd. Zo bevat de kar onder meer een overcomplete Hi-Fi installatie, een buitenbar, barbecue, professionele lichtshow en een zetel voor de Prins. Zelfs de monden van de crew van Snuiten & Strikken vielen open van verbazing en de cameraman pakte zijn groothoeklens erbij. Na de felicitaties en lofuitingen aan de bouwcommissie kon het programma van de zaterdag dan echt van start gaan.

Op de rol stond natuurlijk het mini-festival “Uurke Sengers”, in de volksmond ook wel het Sengersbal genoemd. Deze textieltycoon heeft sinds jaar en dag warme banden met de CV en de CV betuigt zijn dankbaarheid door middel van een jaarlijks optreden met de praalwagen voor de deur van deze boetiek. Met open armen werden we ontvangen door de kassameisjes van Sengers. Nog ieder jaar groeit dit event en ook dit jaar is er weer een recordaantal bezoekers geteld. Met de muzikale ondersteuning en het gratis bier van de CV bleef menig toeschouwer aan de gevel plakken. Binnen bij Sengers was het chaos, omdat mensen spontaan besloten om toch maar even een sjaal of pak aan te schaffen om deel uit te maken van deze festiviteiten. Zelfs employees van een sjieke kledingzaak aan de overkant besloten om de winkel maar even te laten voor wat het was, en met twee bier in de hand de polonaise te gaan lopen. Er gaan geruchten dat inmiddels ook andere winkeliers in onderhandeling zijn met de CV voor hun eigen “Uurke”, maar dat is logisch als je het succes van dit concept met eigen ogen hebt gezien.

Terwijl de sterren van Stuiten & Snikken even sfeerbeelden gingen schieten op het Willemsplein, was het voor de CV tijd om Sengers gedag te zeggen en het jaarlijks bezoek aan studentenhuis Pallieter te brengen. Weer even student zijn is een kans die niemand binnen de CV laat liggen, zelfs degenen die nog nooit een boek hebben opengeslagen. De muziekinstallatie van de CV werd opgesteld in de tuin van dit prachtpand en zo werd er buiten ook een gezellige ambiance gecreëerd. De kornuiten gingen op in de studentenmassa, de tap van de eigen bar in dit huis is tot in de laatste uurtjes niet meer dicht gegaan. De studenten zouden CV Of Kachel niet meer laten gaan. Gelukkig bracht een dappere aspirant redding, door een diner dansant van pizza’s te arrangeren. In de voorbereiding had hij een pizzakoning weten te strikken die met liefde en plezier de CV wilde sponsoren met een heerlijk buffet van deze Italiaanse frisbees.

Met een gevulde maag was de avond inmiddels ingevallen en was het tijd om de residentie op te leuken. De buitenbar werd weer geënterd en als een warme deken werden de bezoekers van de residentie verwelkomd. Van korte duur echter, omdat er een revanche was aangevraagd voor de bierestafette van de avond ervoor. De wisseltrofee die CV Of Kachel eigen had gemaakt, was door vandalen in meerdere stukken geslagen en meegenomen. Komende maandag meer hierover bij Opsporing Verzocht. Er zijn namelijk beelden opgedoken.

Zonder trofee en met een omgekochte scheidsrechter werd de bierestafette ingezet. Een foto-finish besliste in het nadeel van de kachels, dus worden er vandaag extra trainingsuren ingelast. De avond denderde voort en uiteindelijk vond ik mezelf terug bij de reservedentie, Cul de Sac, waar bij de buitenbar een heerlijk zwoel feestje aan de gang was. Op exotische tonen heb ik nog uren gedanst, totdat ik het genoeg vond. Mijn voeten konden niet meer, en een geparkeerde scootmobiel lonkte. Al hangend over het stuur en mijn haren in de wind ben ik over de Ringbaan naar huis gekoerst. Geen nood, ik breng deze seniorenmotor straks weer netjes terug. Gepoetst en wel, want affeseere doe gin zeer!

Alaaf en tot morgen!