Sengersbal breekt alle records!

 

Kruikenstad 15 februari 2015, van Uw correspondent te Kruikenstad

Beste Kruiken en Kruikinnen, eindelijk mogen we weer! Een sluier van groen-oranje kleuren is over Kruikenstad neergedaald, de pakjes zijn gestreken, de barretjes aangevuld en tout Tilburg trekt massaal de binnenstad in. We gon wir bombezjoere, het is carnaval!

Op veler verzoek gaat ook dit jaar Uw correspondent weer verslag doen van dit gigantische volksfeest. Voor het derde jaar op rij gaat hij hiervoor weer undercover bij CV Of Kachel en inmiddels is hij geïnfiltreerd in de opperste regionen van deze carnavalsvereniging. Deze groep pretendeert nog steeds de leukste carnavalsvereniging van Kruikenstad te zijn en Uw correspondent zal verslag doen van de roddels, achterklap, liefdesverdriet, escapades, anekdotes en hilariteit maar bovenal van de geweldige ambiance en plaisanterie bij de kornuiten van CV Of Kachel in Kruikenstad!

Sengersbal breekt alle records!

Nog wars van de kroegentocht op vrijdagavond, mochten de kachels zich gisteren om stip 12:11uur weer melden bij de residentie voor een subliem ontbijtbuffet. Kachel voor kachel druppelde al trillend binnen, oogjes zaten nog halfdicht en een feeststemming was nog ver te zoeken. Liefde van de man gaat door de maag en dat was op deze carnavalentijnsdag niet anders. Met enige tegenzin werden er broodjes frikandel naar binnen geschoven en de eerste gesprekken kwamen op gang. Deze kudde kornuiten weet het altijd te presteren om elkaar op het einde van de nacht uit het oog te verliezen en dan is het ieder voor zich. Zonder bescherming, veiligheid en geborgenheid van de rest van de kudde. Tja, en dan gebeuren er rare dingen. De ene kachel wordt wakker op een voor hem tot dan toe onbekend adres, de andere wordt gewoon wakker naast zijn moeder. Grote afwezige deze ochtend was d’n Opper, Prins Rob himself. Naar verluidt lag hij ziek op bed met een oorontsteking, die waarschijnlijk te wijten is aan zijn gigantische lengte. Nagenoeg in iedere kroeg staat Rob met zijn oren pal tegen de luidspreker en op straat vangt hij ook erg veel wind. Hoe hoger je gaat, hoe harder het waait.

Toen het ontbijt zachtjes in de magen was geland, werden de eerste biertjes genuttigd en bereidde iedereen zich voor op het drukke programma van die zaterdag. Het inhaolen en haanden schudden met de Prins van Kruikenstad, het nu al legendarische Sengersbal en nog wat officiële bezoeken. Dit alles onder de muzikale begeleiding van de praalwagen van CV Of Kachel, waar toch een vloek op lijkt te rusten. De wagen van het eerste jaar zakte na één dag carnaval al door zijn hoeven, en de wagen van vorig jaar is tot op heden (godzijdank) nog steeds vermist. Ondanks deze tegenslagen had ook dit jaar de bouwcommissie kosten noch moeite gespaard om weer een fantastisch, ingenieus gevaarte te bouwen. De kar werd voorgereden bij de residentie, zodat de laatste hand aan de muziekinstallatie kon worden gelegd. Alles was geïnstalleerd en smachtend zaten de kornuiten te wachten op de eerste tonen die door de speaker zouden knallen. En ze konden nog even blijven wachten toen bleek dat er nog geen brandstof in het aggregaat zat. Gewapend met een lege ranja-jerrycan werd een kachel richting benzinepomp gestuurd. Al rokend werd het aggregaat gevuld en zou het eindelijk gaan gebeuren, maar de muziek bleef uit. Gelukkig hadden we het bonnetje nog van dit Aldi-aggregaat.

Inmiddels een uur verder bracht een reddende vader in nood verlichting, toen hij het aggregaat kwam brengen waar hij ooit zelf nog zijn glansrijke DJ-carriere mee is gestart. Starten en lopen en het feest kon beginnen!

Het inhaolen van de Prins werd van de agenda geschrapt en CV Of Kachel ging rechtstreeks als een geïmproviseerde opstoet door de Heuvelstraat richting de Sengers. Een traditie die al jaren terug gaat en waarbij de klandizie van deze textielbaron getrakteerd wordt op een carnavalesque bal. Ook dit jaar werd het bezoekersrecord wederom gebroken en de verwachting is dat het over 5 jaar een meerdaags festival zal zijn.

Het was tijd om verder te gaan naar het volgende bezoekadres en een emotioneel afscheid met de kassameisjes van de Sengers volgde. De stoet bewoog zich daarna richting Tuinstraat om op visite te gaan bij de studenten van Pallieter, die dit jaar weer hadden uitgepakt met een fenomenaal huisfeest. Een keur aan gasten was weer aanwezig, van student tot zakenman, van strafblad tot advocaat en van jong tot oud. Een gezellig samenzijn dat door CV Of Kachel werd opgeleukt door de muziek in de engelse tuin van dit statige pand voor hun rekening te nemen. Waardering was er alom en binnen de kortste keren stond iedereen binnen.

Tot in de vroege avond waanden de kornuiten zich weer even student, totdat het sein kwam om terug te gaan richting de residentie voor een diner. Het bleek een diner van meer bier en Schrobbelèr te worden en de buitenbar werd weer volledig bezet door de roodjassen. Aangezien ik zelf het ontbijt die dag had gemist, en ik al de hele dag teerde op één loempia, die de CV kreeg aangeboden door de onherkenbare Chinees van de dag ervoor, besloot ik om er even tussenuit te piepen voor een fatsoenlijke maaltijd. Bij terugkomst bleek dat ik niets had gemist. Iedereen zat nog op dezelfde kruk, andere rakkers stonden nog steeds te hossen op straat.

Ik werd onderdeel van diverse serieuze en minder serieuze gesprekken, waaronder een gesprek over verdachtmakingen jegens de penningmeester van de CV. Ben er nog niet helemaal achter waar hij van verdacht wordt, maar dat volgt zeker nog.

De CV werd last-minute nog uitgenodigd voor gratis bier in het buitenverblijf Cul de Sac, die bij deze de naam reservedentie heeft gekregen. Net als iedere avond verloren de kachels elkaar uit het oog en werden in Kruikencentrum op meerdere plaatsen tegelijk zwalkende mannen met rode jasjes gesignaleerd. Duidelijk een gebrek aan leiderschap en een goede herder.

Vandaag hopen we dat Prins Rob, de herder, weer opgeknapt is en zijn leidende rol weer gaat vervullen. Gewoon een watje met sla-olie in die gehoorgang en gaan met die banaan. Deelname aan D’n Opstoet is nog onzeker, aangezien de draaicirkel van de praalwagen waarschijnlijk te groot is voor het parcours. Alle stemmen op onze wagen zijn natuurlijk welkom! Diverse feestjes zullen vandaag weer worden aangetikt door de kornuiten, en de nieuwe hit zal weer wijds verspreid gaan worden. Volle bak ambiance en bombezjoere dus!

Alaaf, veul plezier allemaal en merge weer een nieuw verhaal!