CV Of Kachel verslag dag 1

6 februari 2016

Groepsfoto CV

Lieve Kruiken, Kruikinnen en leden van de groen-oranje sjaol, carnaval staat dit jaar vroeger dan ooit voor de deur en we mogen weer vijf dagen los! Groen-oranje banieren sieren Kruikenstad, confetti-kanonnen staan op scherp, de pakskes zijn naar de stomerij geweest en de Schrobbelèr staat koud. Massaal stroomt het centrum van de mooiste stad van ut laand weer vol voor vijf dagen leut. Handjes mogen weer uit de mouwen of de lucht in, want affeseere doe gin zeer!

Om de traditie in ere te houden, zal ook dit jaar uw correspondent weer zijn pen en papier oppakken om verslag te doen van dit grootse volksfestijn. Inmiddels alweer voor het vierde jaar gaat hij undercover bij CV Of Kachel en zijn dekmantel is nog altijd intact. Als trouwe lezer krijgt u weer vijf dagen lang roddels, vertelsels, pikanterieën, romances en kwinkslagen voorgeschoteld over de belevenissen van deze CV. En natuurlijk sfeerimpressies van de geweldige festiviteiten in Kruikenstad!

Het orakel van CV Of Kachel

Misschien is het goed om even stil te staan bij het jaar dat achter ons ligt, aangezien een gezonde carnavalsvereniging vaak al op aswoensdag begint aan de voorbereidingen voor de volgende carnaval. Bij een vereniging van het formaat CV Of Kachel (en dan bedoel ik niet alleen de reusachtige Prins van dit stel) zou je dit zeker mogen verwachten, affeseere doe gin zeer, toch? Echter hebben we het hier dus niet bepaald over een gezonde vereniging en komt deze club bon-vivants traditioneel voor het eerst bij elkaar op 11/11 voor een algemene ledenvergadering. De rest van het jaar worden er maar weinig woorden gewisseld en al helemaal niet over carnaval. Sommigen zijn zelfs, volkomen terecht, meer bezig om de voorgaande carnaval te vergeten of om de nasleep hiervan in goede banen te leiden. Vooral de penningmeester heeft hier een zware kluif aan om alle nafacturen en schadeclaims af te wikkelen.

De echte voorbereiding voor carnaval werd weliswaar ingezet bij 11/11, maar de handen gingen als vanouds pas echt wapperen zo’n twee weken voor de start van carnaval. Met man en macht is er gewerkt om weer een prachtige praalwagen te fabriceren en om sponsoren binnen te halen voor deze kansarme CV. En ik mag vermelden dat dit niet onverdienstelijk is gebleken, al gaat het gerucht dat sommige sponsoren juist geld hebben gedoneerd als deze CV niet langs zou komen gedurende de carnaval en de rest van het jaar. Natuurlijk is er ook weer een kneiter van een hit geproduceerd door deze zangvirtuozen, en dit jaar gaat het nummer over een Tilburgse dame genaamd Vage Ina. Voor iedereen die nieuwsgierig is, onderaan dit artikel staat de link naar de videoclip. Het is misschien wel beter om dit niet in het bijzijn van kinderen te beluisteren.

Maar tot dusver de voorbereidingen. Gisteravond was het zover en de kornuiten van CV Of Kachel konden niet wachten om de buitenbar te openen van hun residentie, Studio. Na vier jaar kent de CV inmiddels menig traditie en was er dus ook dit jaar weer gekozen om een van de leden gedurende carnaval in het zonnetje te zetten. Dit jaar was er voor niemand minder gekozen dan de huis-DJ van het stel, DJ Ron. Deze platendraaier zorgt al jaren voor muzikale begeleiding en hardware voor de CV, en heeft wat tegenslagen te verwerken gehad met zijn fysieke gezondheid en motoriek. Bijna zolang als hij lid is, loopt hij met één kruk vanwege een complexe beenblessure. Reden te over dus om juist deze kornuit een hart onder de riem te steken. Net als voorgaande jaren vinden deze boemelaars het leuk om dan ook allemaal verkleed te gaan als deze persoon, en dus liep iedere kachel rond met een koptelefoon op en één geïmproviseerde kruk in de rechterhand. Ook wordt de gevel van de residentie behangen met een levensgrote foto van deze pechvogel.

DJ Ron arriveerde vanzelfsprekend later dan de rest vanwege een optreden, maar bij aankomst was hij oprecht geëmotioneerd en kon spontaan weer lopen zonder kruk. Kijk daar doe je het dus allemaal voor!

Ron maakte de club compleet en dan volgt er natuurlijk een officieel moment. Bij mijn weten ook het enige officiële moment wat deze CV kent. De muziek ging uit en ook de blaaskapel werd even pauze gegund. Vakkundig nam de voorzitter het woord om uit te doeken te doen waar het dit jaar allemaal om zou draaien en om nog een aantal leden te bedanken voor bewezen diensten. Een praktisch relaas waarbij de neuzen weer allemaal dezelfde kant in stonden. In ieder geval voor een paar minuten. Waar natuurlijk op gewacht werd, was de speech van Prins Rob. Dit orakel weet tijdens zijn preek altijd de juiste snaar te raken en stuk voor stuk ieder lid te inspireren met zijn toespraak van gemiddeld drie woorden. Het startschot voor een topcarnaval was gegeven!

Het terras stroomde vol en er werden veel handen geschud. Gasten die elkaar sinds de vorige carnaval niet meer hadden gezien, werden weer elkaars beste vrienden met behoorlijk serieuze gesprekken tot gevolg. Zo ving ik een gesprek op wat ging over kindernamen, en raakte ikzelf verwikkeld in een zakelijke meeting met een houthandelaar uit Hilvarenbeek. De adjudant van de CV had nog een verrassing in petto, namelijk een bierestafette. Een lokale CV had CV Of Kachel uitgedaagd voor dit drankgelag. Als echte atleten troffen de deelnemende kachels hun voorbereidingen en op de bar stond een gigantische wisseltrofee te lonken. De adjudant gaf het startsein en een voor een verdwenen de goudgele rakkers in de keeltjes. De start was bij CV Of Kachel als een diesel, maar uiteindelijk werd er glansrijk gefinisht met een volle ronde voorsprong op de uitdager. Onder luid gejoel dropen de leden van deze CV af. Kom nog eens terug als jullie groot zijn!

Langzaamaan strooide CV Of Kachel uit over de binnenstad en ik besloot om aan te haken bij een groepje die het Piusplein ging vereren met een bezoek. Een klein bezoek, want man wat was het druk in de stad. Al snel stond ik weer terug bij de residentie voor de deur op mijn vertrouwde plekje aan de buitenbar. Ik heb daar nog lange tijd naar mijn schraal glas bier staan kijken, en besefte me dat ik weer te hard was begonnen. Een mankement waar ik iedere carnaval weer opnieuw achterkom.

Die vrijdag is killing, maar als die eenmaal achter de rug is, gaat de rest vanzelf. En dat is maar goed ook, want vandaag staat er weer een vol programma voor de deur. Natuurlijk de prins inhaolen, maar waar deze CV echt naar uit kijkt is het nu al legendarische Sengersbal. Voor iedereen vrij toegankelijk en gewoon in de Heuvelstraat bij Sengers voor de deur. Daarna worden er nog wat etablissementen bezocht en worden we getrakteerd op een diner van een popilaire pizzamagnaat.

Morgen weer een nieuw verslag! Alaaf!

Oh ja, en hier de beloofde link natuurlijk!

https://www.youtube.com/watch?v=xHxOXi8h8-k